Tuesday, December 10, 2013

jauh dan semakin jauh

kadang - kadang kita sudah pasti dan sudah yakin.
seluruh mata , fikiran semua tertutup
dalam hati hanya nampak dia

kenapa dia hidup hanya untuk dia
kenapa dia bersusah mencari duit juga untuk dia

Ya Allah, sudah tersimpang jauh dia rupanya

dan sekarang bila dia tiada
dia tak ubah seperti mayat hidup
seperti hidup dalam angan-angan yang tidak lagi kesampaian
kembalikan dia.
kembalikan dia dan kegembiraan dia.


Friday, November 29, 2013

Semai bunga itu




Carilah semula diri yang telah hilang itu
Betulkan semula kesalahan yang telah salah dulu
Semaikan semula hidup kamu
Bungakanlah semula diri kamu
Perjalanan masih panjang
Allah ada . Percayalah. Yakinlah.

Sunday, October 20, 2013

Allah Pencipta Sekalian Alam

Assalamualaikum wbt..

=)

Alhamdulillah,
sedikit sedikit aku berubah
sedikit sedikit aku merasakan setiap dosa yang aku buat adalah terletak di bahu ayah.
alhamdulillah..

semua itu dah terserap dalam jiwa

tapi cuma satu.

belum hadir.

ketenangan.

ya Allah ...
bukakanlah lagi pintu hidayahMu untuk aku.. amin..

-hakkun

Monday, August 19, 2013

this is a story about mr. time.


dah berapa banyak dah aku buang masa aku untuk perkara yang tak pernah menjadi realiti dalam hidup aku.-okay bye!

oh ya kalau dah start nak menulis makin banyak lah benda yang mencurah curah memaksa aku untuk menulis. tapi masa masih belum mengizinkan lagi. oh ok. masa sudah tamat. so then bye!

Monday, July 8, 2013

stalker tu apa

stalker tu apa

kadang bila hati terasa curiouuuuuuuuuuuus yang amat. aku jadi stalker
tapi bila kebenaran terbongkar, hati sendiri jadi sakit.

*sigh..
pijah..pijah..
why you so mysterious uniqueness.

hidup ini biasa biasa sahaja

antara perkara yang aku minat dan perkara yang aku suka biasa biasa sahaja



aku sudah tidak dapat membezakan mereka.

mungkin bila sudah semakin meningkat umur jadi aku anggap.
jangan sangat ikut hati. ikut saja apa yang sudah diaturkan.
betulkah?

mungkin betul. *ya....


Wednesday, June 5, 2013

Cara Melupakan Kekasih Lama Kesedihan Lama

mami datang bawak pisang.
pisang goreng masak goreng.
oh whatever lah

you ols . lupakan kesedihan you ols sekarang! kau paham ke tak paham nih. okay okay. sesiapa yang tengah bersedih tengah kurung diri dalam bilik tengah tegheyak (menangis nak habaq hang) sedu sedan tu. tolong berhenti.

senang cerita kau tengok sekeliling kau. ada orang tengah berlari lari tak? ada kereta tengah berpusu pusu tak? ada pakcik tengah bawak cucu tak? itu yang baik. atau kau tengok sekeliling kau ada orang gila ada pengemis. amacam? kau nak jadi yang macam mana.

hello come on. semua orang tengah berlari lari nak kejar itu kejar ini. sorang sorang merungut tak cukup masa tak cukup masa ada banyak benda nak kena settlekan. tapi kau?eh hello ? kau pulak boleh duduk termenung asyik duk terpikir masa silam yang dah berlalu? no no. tu buang masa namanya. menzalimi diri sendiri sebab tak redha dengan qada qadar Allah. menzalimi diri sendiri sebab asyik bagi makan hormon sedih. menzalimi diri sendiri sebab masih berada di jalan belakang. pintu belakang. tak berganjak ganjak daripada masa lalu. bangun oi bangun!

tak payah nak meratapi sangat dah. kau ada ibu bapak. kau ada kakak abang adik kawan kawan. go to hell dengan lelaki lelaki yang buat hidup kau sengsara tu. kau kurus kering ka sedih tertonggeng ka apa dia kisah dah. yang kisah sapa? mak ayah kau jugak...

kembali kepada realiti. bukak mata luas luas tengok dunia sementara Allah ni. bukak telinga luas luas dengar bunyi bunyian yang bising ni. bukak mulut. bukak mulut makan nasik, senyum, gelak ketawa, kesian muka kau. asyik ketat tak sudah sudah.

okay jom... buang semua kesedihan yang dah berlalu. masuk dalam plastik sampah hitam. bungkus ketat ketat. lempar dalam sungai . kalau dalam empangan tahik lagi bagus. hahaha. and say good bye. good bye.. and you ll found yourself are smiling. pandang hadapan, dan move forward. you have life. your own life..
be energetic, and walk! walk!

dan last bebelan, nak ingatkan,, satu yang penting ialah, jangan kau letak dalam hati kau fikiran kau, kau nak buktikan dekat dia yang kau boleh buat. yang kau bahagia. no . jangan dan sesekali jangan.. bila mentality kau dah set matlamat tentang kebangkitan diri kau semula adalah semata mata kerana nak buktikan kepada lelaki lelaki itu, nak dia jegil mata terkejut tengok kau.. oh tak payah nak berangan sangatlah. tinggi sangat matlamat tu. tu pura pura bahagia namanya.. sebab apa?, sebab bila kau dah berjaya tunjuk kepurapuraan bahagia kau dekat dia tu, kau akan start cari dia balik. dan kau jadi lemah balik bila akhirnya kau tengok dia dah ada someone special . nampak permainan hati kau di situ? jadi buang terus, dan tetapkan matlamat hidup kau ialah, kau nak gembira, kau nak beribadah in whatever thing kau buat(means benda yang baik baik lah kan), kau nak penuhkan setiap waktu waktu yang berjalan sepanjang hari kau dengan sesuatu yang terisi dan berisi. kau nak esok bila kau bangun pagi kau re-energizes. kau happy.

sebab apa kau kena walk! walk! walk!. sebab kau kena percaya Allah..
percaya Allah sedang memerhati Allah sedang mendengar Allah telah merancang sesuatu dan Allah telah mengetahui segalanya. Percaya tu. kena percaya okay !

dah dapat sedikit sebanyak energy yang kakak bagi?
alhamdulillah kalau dapat.
kalau belum dapat cuba lagi sampai dapat. pergi ambil wudhuk, sembahyang, dan cari semula diri sendiri.
kembali kepada fitrah yang asal. hati kau , jasad kau, semuanya sedang gersang sebab kurang beribadah dengan Allah. kau kejar cinta manusia, tapi kau lupa cinta Allah..

find yourself back.
*insyaallah,..

notasawan: nasihat dan bebelan ni turut terkena dan menampar hati dan jasad sendiri. sendiri telah sedar dari tidur yang panjang, dan bangun untuk kongsi rasa dan cara.. i think, i ve found myself back. alhamdulillah, teruskan istiqamah.

ok bye u ols.
 thanks for reading. sayang u ols.


Monday, May 27, 2013

jangan berhenti berdoa emak

Ya Allah,
limpahkan emak ketenangan dan kebahagiaan di hati dengan rahmat dan redha dari Mu
hapuskan dosa ayah kerana perbuatan aku
hapuskan dosa emak kerana perbuatan aku
sesungguhnya mereka telah berusaha bersungguh untuk mendidik amanah yang telah Engkau berikan ini
sesungguhnya mereka telah berusaha menyayangi dan membawa aku untuk mengasihi Mu
Engkau hapuskan dosa mereka..
amin.

terima kasih Allah
terima kasih emak
terima kasih ayah

jangan berhenti berdoa emak..


-bantu aku untuk istiqamah. aku masih rapuh- malam, 27Mei2013

Friday, May 24, 2013

depress

tiada matlamat
tiada kemajuan
tiada simpanan
dan tiada wang

adakah sebenarnya aku saling tak tumpah seperti pengemis di jalanan??????

ya!

ok bye u ols

Tuesday, May 21, 2013

rindu

merenung gambar di hadapannya itu
kemudian dia tersenyum sendiri
terimbau sebentar cerita lama
lagi lebar senyuman

angguk angguk

ya
dia sedang merindui

namun itu semua urusan Allah
hikmah Allah
dan rancangan Allah

mengerti, dan terus sendu menguasai diri

ok tutup dan sambung kerja
hummmpuhh..
cukup. merindui orang yang sudah lama menjauh
buat apa?

tapi dia sedar.
mereka sendiri tidak pernah jauh
masih dekat . masih bau . masih dengar . masih tahu .


- tahi lalat di tengah kening itu yang dirinduinya - 20.05.2013

Friday, May 17, 2013

Terima kasih Guru dan Ibu

Terima kasih ibu yang sebenarnya guru untuk setiap sesuatu

Terima kasih guru yang sebenarnya mereka juga adalah ibu


Terima kasih untuk setiap didikan dan tunjuk ajar.

Ya Allah, mereka telah pun melaksanakan tanggungjawab mereka. Engkau berkati dan rahmati mereka.
amin.

selamat hari ibu & selamat hari guru
mulianya untuk kedua golongan ini

Lift Me Up


Lift me up
and help me
Fly Away

Ketawa itu Pahit

di dalam keramaian itu dia ketawa, canggung
mata melilau melihat sekeliling, lalu masih canggung
diam dia bangun, sesak

ke belakang sedikit dari keramaian itu
dan dia lega
diam
sunyi dan sepi

ah, pedih itu akhirnya mengalir, keluar di pelupur mata
kuat lagi dia ketawa kuat lagi pedih itu.

- pagi, rindu, 17.05.2013

Monday, May 13, 2013

ulat buku

Assalamualaikum wbt,

Hi.
Senyum.
Serius semula.

senyum semula.

ok tak? Malas nak update. tapi ada satu nak cakap.

Bagi aku orang yang suka baca buku ni adalah kategori LOOSER. Macam guwa.

hahahaha
boleh tak cakap macam tu,? akakakah.  bukan apa, depa yang suka membaca ni lebih kepada hidup di dunia lain. Entah sedar ke tidak sebenarnya orang depan hampa tu tengah bercakap apa kalau dah mata dan hati duk ralit membaca buku. kaaaaaaaaaaaan? ekekekek.

adui tak tau kenapa lately ni rasa sunyi sangat. 

notakulat: Hati aku sudah jauh terpesong. Dan kini dia mahu pulang ke fitrah asalnya. Fitrah sebagai hamba Allah. Bantu aku ..

Friday, May 10, 2013

Allah..

Never stop believing in Allah. He will always be there for us. Whenever. Wherever we are.


Salam Jumaat

Ada satu perkara wa risau tentang diri wa. Sifat Takabur. Nanti wa selitkan yarhh.

Seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah s.a.w: “Siapakah yang menjadi sahabat yang paling baik bagi kami?” Jawab Rasulullah s.a.w: “Seorang yang apabila kamu memandangnya, kamu teringat akan Allah, apabila kamu dengari cakapnya, bertambah pengetahuan kamu tentang Islam, apabila kamu melihat kelakuannya kamu teringat kehidupan akhirat.”

Saya tak memilih sahabat , tapi saya nak jadi sahabat yang macam ni..

sumber : NurFirdaus :) terima kasih

Thursday, May 9, 2013

Berubah kerana Allah


Ketika kau kesepian, jangan kau katakan 'aku sunyi' -
tetapi katakan pada diri, di sisiku sentiasa ada Pemerhati.
[ Imam Ghazali ]

Alhamdulillah
bantu aku untuk aku hilangkan tompok tompok gelap pada hati , diri , dan jiwa ini Ya Allah


Saturday, April 27, 2013

mak mak mak mak ^_^

Assalamualaikum . dan . Haaaaaaaaaaaaaiiiiiiiiiiiiiiii    ............

^_^ Acecee. Happy ja Cik Hapejah.
Happy lah. Dalam hati macam mana engkau apa tau. :P keke

Aku dah sembuh dari luka. Jadi kurus sekejap je hari tu then sekarang dah kembali sihat dan berisi seperti biasa . Baru nak syok gila tengok cermin sebab pakai seluar nampak kaki slim. Rupanye 2 hari je wakakakak! baiklah sila terima hakikat yang gwa memang tak boleh nak kurus dah. kannn.

Teringat hari tersebut, Puan Ramlah ada menelipon gwa.

Puan Ramlah : Pijah. Tikah nak tunang esok.

Aku : oooooo .. ok... dengan budak tahfiz ustat pak imam tu? thehee.. sambil tersenyum. Alhamdulillah, rupanya jodoh dia dengan lelaki yang cukup sifatnya sebagai pemimpin keluarga.

Puan Ramlah : Ha la.. Hang tau tak dia kenai kat fesbuk . Pas tu laki tu terus mai rumah merisik.

Aku : 0oooooooooooooooooooooooooooooo

Puan Ramlah : Hang pi la cari soghang kat fesbuk. Takdak kaa.

HAh??!!! gedegang!! terus gwa meletus gelak jerit kat mak. wakakakakaka! apa ni mak. apa ni maaaaaak. apa niiiiiiiiiii... tak hot ah carik suami kat pesbukkkkkkkkkkk. :P

adoilah Puan Ramlah dah tak reti duduk diam tengok anak dia masih lone ranger tak sudah sudah.

Puan Ramlah : Hang dah 26 dah bukan muda lagi. Jangan jadi macam along pulak. Hish. 

Ekekekekekeke. mak mak... apa salahnya jadi macam along pun. Tetap maintain cantik apa muahaha!
At last pun along kahwin jugak kan.. bukannya membujang sampai tua pun. theheee. Betul lah aku rasa aku pun bakal macam along agaknya. 

Anyway dulu masa umur gwa 24 memang gwa tergedik gedik nak kahwin awal. Ye lah siapa tak mau kehidupan yang sempurna. Gwa dah cuba, tapi nampaknya bila usia gwa dah 26 ni gwa rasa gwa dah tak perlu fikir pasal benda benda kahwin bagai ni. 

Banyak lagi nak kena fikir kan hapejah. so.. takyah lah buang masa nak kejar benda yang belum pasti ni. Jodoh kan rahsia Allah. Untuk mommy yang hapejah sayang.. anak mak ni masih cantik lagi belum nak kerepot pun. Jangan risau okayy! Hahaha. geleng kepala teringat mak. 

p/s : dulu memang gedik gedik pergi kenduri kahwin orang sebab rasa macam nak kahwin jugak ni dah tak sabaqnya.. gila gatal huhu. Tapi sekarang.. errr.. malaslah nak penuhi undangan. huhu sob sob~
Anyway tahniah untuk Tikah for the engagement. ^_^


hahaha tetiba*. tengah cuti mid term lah !!!!


Tuesday, April 16, 2013

be Strong


p/s : come on la. be strong okay. no one can heal it better than yourself..



dah berapa minggu tidur tak berapa nak tidur, dan makan tak berapa nak makan. impak daripada perkara ini boleh membuatkan aku kurus tak?

oh kalau kurus that will be really awesome! haha. ok then, malas nak tulis dah. keep smile hapejah.

bye sayang!

Tuesday, April 9, 2013

iamneeta iampejah

lagho di pagi hari.
^ ^

rasa macam nak balik kampung untuk sekejap waktu.
aku sentiasa berdoa agar cepat waktu ini berlalu, 
tapi impaknya aku semakin tua pulak.

alahai..~



apsal sunyi semacam je hati ini?? *arh*


*paang!*

Monday, April 8, 2013

Tough Girl . Eh Not Tough At All

Jagaku ketawa
Lenaku ber nangisan
Rindu ini tiada terluah kan!
Hanya kepadamu bantal busok. yang memahami semuanya!


lemah la hang ney hapejah

Thursday, April 4, 2013

If i Lose Myself - by OneRepublic


If I lose myself tonight
It’ll be by your side
If I lose myself tonight…
woooh, woooh, woooh!


touchable and just feel this song sounds amazing.. lagu dodoidoddoi sampai tiduran wa.

ok ! lets have a sweet dreams. good night

Wednesday, April 3, 2013

Do and Be

Do what you want
and 
Be who you are



Yes. Do what you want, and Be who you are. Tapi walaubagaimana pun, kena tengok sekeliling jugak, kena belajar menyesuaikan diri untuk be who you are jugak.

Atau just buat ikut sedap kata hati sendiri?

I think, NO.

Bila some of your friends dah banyak tegur on your attitude, there's might have a problem with yours.
Tak salah untuk menjadi diri sendiri, tapi lihat kepada umur, situasi dan setempat.
Yang buruk kita terima kritikan tersebut, dan perlu ada perubahan. Manakala yang sweet dan cantik itu kita kekalkan. Kita akan perasan problem dengan diri kita apabila kawan - kawan sekeliling semua lari. Mungkin terjadinya perkara tersebut disebabkan kita punya perangai yang kadang kadang boleh merosakkan sesuatu situasi. Nak ke, dahh tua nanti pun masih keseorangan? oh thats disaster..


Main point di sini adalah..

nak buat sesuatu perkara yang kamu suka, tolong tengok keadaan sekeliling. Untuk menjadi apa yang kamu suka, juga tolong lihat keadaan sekeliling.
Sebab itu ada sesetengah pakcik pakcik dan makcik makcik kita selalu cakap :"cantik anak dia, pandai bawa diri" . yes. that's the point! Pandai bawa diri mengikut keadaan setempat dan situasi.

P/s : im not an idol. So every single of words are written for me and I

ok bye sayang!.

Tuesday, April 2, 2013

Let it Go

Saat indah bermula kurasa bahagia cinta yang lama terhenti berputik kembali. Ada yang menghampiri ku tidak peduli. Cinta ini cinta gila. lalalalala blabla


haha.

entah call siapa tadi terngiang ngiang lagu ni.

Sebenarnya wa seorang yang memang sangat lemah dan mudah lalai. Jadi adalah jalan terbaik supaya jangan ada langsung perkataan cinta yang wujud dan terlakri di hati. Orang macam wa ni tak reti bahagi masa untuk banyak banyak perkara dalam satu masa. Kalau wa main henpon reply message atau main game pun telinga wa dah tertutup rapat mata guwa dah terpejam, umpama macam kau cakap dengan kerusi lah kalau cakap dengan wa kan. Sama jugak dengan bercinta ni. Kalau hati wa dah indah dan ada love love di kepala, wa dah takleh fokus dengan benda lain. Diri sendiri penat pun wa lupa. Kalau bergaduh pun wa tak lalu makan. Kalau wa pergi kelas pun wa piker love love love lagi. Kalau wa buat kerja opis pun love love lagi.

Ape jadah guwa jadi macam ni nih???


Assalamualaikum wbt,

saya Hapejah ingin kembali kepada diri sendiri. Wahai cinta, pergilah jauh dari pintu hati saya.
Tolong jangan ganggu lagi, boleh?

Fokus hapejah fokus!!. jerit sampai nampak anak tekak tapi tak keluar suara. ^ ~~~ ^. pon bolehh...
Banyak sangat berangan hapejah nih.

I must Go. My planet needs me. 

ahahahaha!! comel .

p/s : Alhamdulillah, terima kasih Allah.

Friday, March 29, 2013

habib's collection

Habib Jewel's Collection
hafezah yahaya sekarang ni tengah batak teringin nak beli cincin.

sekian terima kasih

Monday, March 25, 2013

Your Future Wedding Planner : Hapejah

the cutest color ever for wedding props.


huaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghhh!!

histeria ni bebeh..

*addicted to the cute thing sampai guwa rasa jantung guwa berdegup kencang, darah guwa tersekat dekat urat kepala lepas tu guwa kentot tak berhenti henti

until

guwa tengok kulit muka sendiri and wondering apsal dah kusam heh??? guwa nak pakai SKII tapi guwa bukan anak SHAHRUKH KHAN. oh ya SKII ni Shahrukh Khan punya eh? Apsal bukan dia je yang jadi model. uuuwwakakak! 

mengarut banyak hapejah.

bye sayang. 


Monday, February 25, 2013

semester BREAK uitm

Assalamualaikum wbt,

AAaaa.
*nganga kejap. * belek kalendar tadi. tengok jadual baru untuk semester baru.

ooooh
minggu depan dah start kelas rupanya .laaa dah habis rupanya cuti semester huhu. tak sedar langsung wa cuti wa dah habis.. pejam celik pejam celik wa kena galas beg sekolah semula.
eh kejap. cakap pasal beg sekolah..baru wa teringat mana wa letak wa punya kad matrik eh?.


*sigh*
mana kad matrik !!!!????

pinterest best

kalau datang kerja boleh tak kau duduk.. kau buat kerja diam diam??


ini tidak?


apa kau hingat bos bagi gaji untuk kau layan PINTEREST ?????


KEHEKHEH

entah tak tau jiwa kacau sekarang . 
kenapa ya? 
mungkin pening bila aku ada seorang kawan yang bila nangis nangis gaduh dengan boyfriend jenis yang tak reti pakai otak letak kat mana tapi ikut kata hati berlagu sepi bawak diri entah ke mana mana. 

hadoi yai..

kalau dah sedih sepi sunyi tak berlagu tu tolong la jangan dilayan layan sangat jiwa kacau tu ... cuba lah bawa bawa bersabar balik rumah mengaji sembahyang taubat ambil wudhuk.. adoihai yai !!



serius gua dah hilang fokus nak buat kerja,. ehehehe~ :P tetiba. moral nya di sini.. 
kita ni perempuan, dah besar panjang, jangan la ikut sangat perasaan tu, nak buat apa pun . tolong lah
tolong lah ingat mak ayah dekat kampung.. 
semua orang risau kan kau .. ada kau paham??
.tak paham.

Saturday, February 23, 2013

crazy for d.i.y crafts

haih..

sangat inspiring.

nak buat something d.i.y and crafts yang cute cute comel comel macam ni tapi x ada masa.

oh please kenapa jantung aku berdegup kencang macam nak malam pertama pulak nih bila tengok semua benda yang comel comel gila bagai nihhhhhhh??????


aargh.. 
 
1. glass crafting. haaaaaaaaaargh. kau hade??


 2. friendship card. D.I.Y ya! haaaaaaah. boleh je nak buat tapi dah aku pemalas ekekek


 3. this is a box with full of crafts thing. gila kau! jelous adoiyai!!!

 4. ini pulak kad nak bagi dekat buah hati kau. see that?? comel gila hadoi. 

5. hah.. ini kasut kalau bahasa kampung aku. kalau bahasa jiwa bangsa.. ini adalah sandal atau selipar. see that? buat sendiri. hadoi....


 6. ini paling comel untuk malam ni. teloq ayam yang punah retak dah jadi teloq dinasour.
kau had0 dinosor?? tak hado


ok.
T_____T
I WILL BE CRAZY..
JERIT JERIT JERIT
DALAM HATI
WUWUWUWUWUWUW...


boleh jadi mereng dan mental macam ni.

i need space space space

 tolong cpr sekarang boleh?

*PENGSAN*

ok bai.

was that a real me??

Assalamualaikum wbt,

Aku adalah seorang hafezah

ha!ha!
sumpah. aku dah tak pandai nak menulis sekarang. adohaiyaiii. pelik? kenapa ya??

sebab dah bukan budak suci murni macam dulu dulu?
sebab dah tua?
sebab berak banyak tengok tahik sendiri?

ka sebab semakin debab??????????


ok titik noktah.

adalah dalam sehari dua ini aku buka semula diari lama zaman dulu-dulu,
dan hari ni aku banyak menghabiskan baca coretan lama dalam VELOG dulu-dulu(*tak boleh nak guna velog tu lagi sebab terlupa password. kahkahak kahak kahak!!)

baru aku sedar rupanya..

baru aku sedar aku ini sebenarnya..

seorang yang ber MOTIBASI????!!!

wallahhh.... was that a real me?

hahaha..... i am impress.. really impress..

ok bai bai.. 

*pening nak buat kad birthday party untuk esok. ayoyai!!*


homaged. cute haaaaaa????????????? nak pelok nak pelok nak pelok... haaaaaa
err* tapi mama bawak baby baby semua mandi dulu boleh. mestilah banyak kutu kan... kan kan . kehek!
:P

really loves them all. i want it i want it i want it.

Wednesday, February 13, 2013

Bukan Lupa Jalan Tetapi Sudah Tersimpang Jauh

Assalamualaikum wbt,

Tabiat setiap manusia. Sentiasa membilang waktu dan hari. Bila masuk kerja waktu pagi. oh cepatlah rehatttt.. bila nak jam 1 ni??

Dah masuk waktu rehat?? membilang waktu nak balik pulak

aku sekarang? tengah bilang waktu untuk 21hb2

Mungkin akan mengalami kekecewaan. Tapi sepenuh harapan aku harapkan, aku doa, aku tawakal..
Seandainya rezeki itu bukan milik aku,
semoga Allah tunjukkan jalan yang mana sepatutnya aku lalui
semoga Allah berkati dan rahmati setiap jalan yang aku pilih


Saturday, February 2, 2013

what you can do with your browser

Online Business Idea. 

1.       Affiliate Marketing – Okay, this is not a new one. People all over the Web talk about the potential profitability of affiliate marketing. Hands down, becoming an affiliate marketer is one of the best and easiest ways to launch an online business. But here is what I would encourage you to consider if you want to operate in your sweet spot. First, don’t become an affiliate marketer if you hate selling. If you are an affiliate marketer, you’re a sales person and you better be good at it, which means you better like it. Second, market products and services that are linked to your passions. If you try to market products simply because they are popular, you won’t make the cut.
2.       Virtual Assistant – If you’re thinking there are too many VA’s out there to compete with think again. This is where the power of serving a clearly identified target market can give you a competitive advantage. For example, do you love working with creative types? Let’s say you’re an avid fiction reader and love fiction authors. Why not launch an online VA service for fiction writers?
3.       Niche Copywriting Services – Yes there are copywriters galore on the Web, but if you are passionate about all things baby and you have some kick-a$$ writing skills, why not become a copywriter for companies who sell all things baby-related?
4.       Niche Ghostwriting Services – Do you have a knack for a particular style of writing? Would you love to write in that style alone? Let’s say you’re an amazing persuasive writer (btw, if this is true be ready to be overwhelmed with work!). Offer a persuasive ghostwriting service for those who need help being a little more convincing.
5.       Graphic Design – Again the power of niches works in your favor. It seems there has been an explosion of “graphic designers” on the Web. So if you plan to succeed in this area online, serving a specific target audience is going to be your best friend. Now suppose you are obsessed with fashion and you have incredible graphic design skill. Why not try your hand at launching an online graphic design firm that specializes in graphic design for fashion designers?
6.      Web Design – Same concept as above but apply it to Web design.
7.      Online Beading Store – Do you love beading? Are you a beading wizard? Wouldn’t it be so cool to launch an online business that not only sold the coolest beads on the Web, but also offered video tutorials on beading methods and techniques? I think so, and I think I hear a cash register chiming!
8.       Online Custom Jewelry Store – When I was in college I was really into making jewelry, and I must confess I made some pretty incredible pieces. In fact, they became so popular amongst my friends that I started getting requests for custom designs. If only I knew then what I know now, and if only Etsy had existed! If you have a talent and passion for jewelry making this could be the online business for you.
9.       Vintage Clothing Store – Maybe you just have a passion for shopping? Girl, put that nose for clothes to good use. Raid your local Goodwill or Salvation Army for true vintage goods and turn around and sell them online. You can build your own store, or use an auction sites like eBay or Yahoo stores. Basically you’d be getting paid to shop, and if you’re a shopper that might be called heaven!
10.   Internet Research Firm – The Internet is amazing, but it can also lead to information overload. Countless hours can be wasted searching for quality information online. But for some people, internet research is a necessity. If you’re an info seeker by nature, and you know your way around the net, consider starting an online business that conducts internet based research for others.
11.   eBay Reseller – This is also a common online business opportunity, but if you apply the concept of serving a highly targeted audience to this online business model, you can become a major player in this big game.
12.   Direct Sales Online – Despite what you might believe about multi-level marketing, the potential for generating a substantial income from direct sales is really, really high. Now combine the power of direct selling with the Internet, and you have a kick-a$$ online business. I know, because I do it. I’m a huge fan of P90x and 10 Minute Trainer by Tony Horton, and as an Independent Team Beachbody Coach I get to help others get physically and financially fit. What’s more, I have an even broader reach because I use the Internet. However, the key to success in this area is the same as in affiliate marketing. You must use and love the product you sell. Beachbody fitness products have transformed my physique and fitness level in ways that I never thought I could achieve, so sharing this product and opportunity with others is something I simply can’t help but do. P.S. Those are my affiliate links – you sign up or buy something and I get a cut. If you want to learn more about how you can do this too, e-mail me!
13.   Transcription Service – Pick a niche and transcribe away!
14.   E-mail Marketing Consultant – E-mail marketing is an ever-increasing marketing component for business today. Unfortunately, most businesses get it all wrong. If creating content is a snap for you, and you have a particular industry that you would love to serve, build an online business around e-mail marketing campaign creation.
15.   Business Consulting – Every day new business coaches enter the market online, and you could do the same. But, set yourself apart by serving a target market that you understand well and truly care about.
16.   Life Coaching – Life can be complicated and sometimes we just need a little correction or encouragement. If this something that appeals to you, consider launching an online business that tackles just one area of life’s most common difficulties. For example, if you’re a natural born cupid, you could be a dating coach. Or if you know how to get things done, you could be an efficiency coach to help others stop procrastinating.
17.   Online Video Editing Service- Sure, people can edit videos at home with their run-of-the-mill software, but it will look that way. Maybe you have a passion for videography? Maybe telling stories through pictures comes naturally? If that is the case, maybe this is the online business idea for you!
18.   Health Food and Vitamin Shop – Are you a health nut? Consider writing and reviewing products, and then resell them online.
19.   Online Cosmetics Store – If you love makeup and can change a face with your makeup application skills, why not make the world a little more beautiful by sharing your skills online? Selling your own makeup these days is a cinch with private label companies, and you can use video demonstrations or photos to provide instruction. What are you waiting for?!
20.   Online Flip Flop Shop – The idea here is to create a specialty store online. Is there something you just love, love, love and that you would love to sell? Create an online store based on a variety of one type of product and watch your sales soar.
21.   College Entrance Essay Writer – If you don’t have any ethical reservations to writing college entrance essays for others, you’ll find plenty of buyers! High school students struggle terribly to come up with compelling essays when applying to college. And for some, their college essay can be a decision maker. If you love writing, and love people’s personal stories this could be a successful online business in the making!
22.   Small Business Market Researcher – Every small business needs market research, and most of them rarely make the time for it. Solve their problem and meet their need by using your research skills to build their business.
23.   Custom Software Development Firm – These days custom software is all the rage. In fact, even if you don’t know a thing about software development, you can find developers online who will create programs for you for a very low fee. Have a great software idea for an industry in need? Do you research, find a developer, and start selling your software online now!
24.   Online Baking School – Do all your friends call you Betty? If you can bake a mean cake and show others how, why not make a little income too with an online baking school?!
25.   Remote Computer Repair – If you’re super tech savvy then you already know how remote computer access is changing the way people conduct computer repairs. So, if you’re a techy at heart and handle the technical nightmares that sneak up on novice PC users with ease, consider launching an online PC repair business. You can work out of your home in Boone, NC while helping a little old lady in Nantucket!
26.   Online Marketing Consulting for Green Business – As eco-friendly businesses continue to sprout up they will need people who understand their business to help them with their marketing. If you have a passion for the environment and marketing is your bag – baby you’ve got an online business!
27.   Social Media for Non-Profits – Set yourself apart from the over-saturated social media experts by serving a niche that thrives off human connections and donations – serve non-profits.
28.   Business Coaching for Social Entrepreneurs – Sometimes social entrepreneurs get so caught up in serving the greater good that the forget to run their business like a business. If you’ve got business skills and desire to help others change the world, this may be a sign of great online business karma!
29.   Online Poker Coaching Program – There are a large number of poker pros on the Web today, but what if you can offer something unique? What if you can teach an uncommon strategy? What if you could teach an uncommon group of people? If you love online poker, and you’re good at, you might be able to monetize your skills.
30.   Personal Finance Coaching Online – Again differentiation is the key to success in this area. Who can you serve with your knowledge and skills that isn’t being served well online? Maybe one-on-one personal finance coaching for college students is a place to start?
31.   Private Label Reseller of Digital ProductsThis is similar to affiliate marketing except that you get to apply your own brand and marketing collateral to the product. If you are not big on creating your own content this is a great alternative to launching a content-based online business.
32.   Custom Baby Clothes Online – Hand-sewn, personally crafted baby clothes pull on the heart-strings of moms across the Web. With help from sites like Amazon marketplace and Etsy, you can have your online biz up and running in no time.
33.   Proofreading Services – I don’t know about you, but I am the worst at catching my own errors (which you may have noticed already). If you are someone who has a creepy knack for perfect grammar, an online proofreading service might be the perfect fit for you.
34.    Resume Writing Services – Are you a person who always sees the best in people? Can you immediately spot what a person brings to the table? If so, you may consider launching a resume writing service. For some, writing a resume is a nearly impossible feat because they can’t figure out how to articulate their professional assets. If you love people, and can brag about them with ease, you could be hovering near your sweet spot.
35.   Custom Pet Clothing & Accessories – This is not a joke. I used to live in LA, and dressing your little tote bag dog in a matching outfit wasn’t an uncommon occurrence! If hand crafts and pets are close to your heart, you could be barking up the right online business here.
36.   Girls-Only Gamers Club – I know there are plenty of girl “gamers” out there, but they certainly seem under-served. Why not create a membership site serving the needs of the female gamer where you can share super secret tips that you won’t tell the boys! ;)
37.   Eco-Friendly Wedding Favors – I’m getting married this Sunday (Whoo Hoo!), and I think I deserve an award for having the most eco-friendly, no-frills, low-cost wedding ever. That aside, if you love all things weddings and want to save the planet while you’re at it, launch an online eco-friendly wedding favor e-store!
38.   Collectors Items Specialty E-store – Are you a collector of angels, dolls, Star Wars paraphernalia, pirates, coins, or gnomes? Build an entire e-store and membership site around your heart’s desire and “work” while you “collect.”
39.   Parenting Coaching Club – If you’re a super mom (or nanny); why not take those skills to the Web? Parenting isn’t easy and thousands of people are looking for professional help and support every day.
40.   Marriage Coaching – With nearly 50% of marriages ending in divorce, clearly there is a need in this area. Marriage takes a lot of work, and if you’ve got strategies and actions people can take to make their marriages last, you better believe people will pay you to help them. If your passionate about marriage and family is your thing, this could be the online business you’ve been dreaming of.
41.   Online Survey Company – Surveys are of great value to business in every industry, but again most businesses fail to take the time to create and conduct surveys. If you’re inquisitive by nature and understand how to ask good questions this could be a no-brainer for you.
42.   Presentation Creator – There is nothing worse than having to sit through a horrific PowerPoint presentation. Although many speakers and lecturers have wonderful content, they don’t always know how to translate that into a stellar visual presentation. If visual arts are your strong suit and you can manipulate PowerPoint with ease, consider launching an online presentation creation service.
43.   Online Interior Decorator – Some folks just can’t put colors together. Fabrics boggle their minds. And, creating a zen living room is other worldly to them. But for you, interior decorating is a cake walk. What if you could create sample interior designs and sell them online for an affordable fee? Bring your would-be high-priced design talent into homes across the world – sounds like a plan to me!
44.   Online Specialty Candy Store – Who doesn’t love candy? And what about exotic candy? If you have a sweet tooth this dream job could be at the tip of your tongue!
45.   Local Travel Guide for International Travelers – Now here is a twist on the online business concept. Do you live in an exotic and fascinating city or country? Why not turn your own backyard into a tourist destination hosted by none other than yourself?! Become a personal tour-guide to those traveling to your destination and market your services and your city or country online.
46.   Custom Gifts – If you are a creative type with major arts and crafts skills, custom gift making could be a great fit for your online business. People could simply send you a request or concept for their gift and you could create it in exchange for a fee.
47.   Custom Children’s Book Writer – When you were a kid wouldn’t it have been cool to have a book where you are the main character? Just think about the positive influence a book like that could have on the mind of a child where they see themselves as special, as an achiever, and as a gift to the world. If you’ve got creative writing talent and you love children this could be a business idea you can take all the way to the bank!
48.    Online Knitting Club & Classes – Knitting is way cooler and way more popular than anyone would like to admit  and you could prove it by starting a membership site built around all things crochet and cross-stitching.
49.   Creating Digital Scrapbooks & Photo albums – Yeah people can do this a home on their PC, but can they do it with your flair for design and photography! Helping people capture the essence of memories, and enabling them to share those memories with ease is priceless for many people. That alone indicates that you could make a pretty penny sharing your added expertise.
50.   Accountability Coach – If you are a person who loves to keep people in check, consider becoming a professional pain in the butt. Just kidding! Serving as an accountability coach to people who need extra encouragement and follow up to see things through can prove highly-rewarding. Building a business around helping others is always a win-win.
51.   Tech Support for Marketplace E-stores – Maybe you’re an eBay pro or you run your niche in the Amazon marketplace. Have you ever thought about helping other people set up their marketplace businesses? For some, the technical stress and learning curve is the only thing keeping them out of business. Use your expertise in this area to build an online business of your own by help other get established on marketplace sites!

Thursday, January 31, 2013

dont stop dreaming.



anyhow.
lets see this picture.
brilliant idea to capture a moment of father and son.
sweeeeeeeeeeet sangat.