Thursday, March 1, 2012

andai dapat saya putarkan masa.

bagus atau tak bagus kalau kita nak membela diri sendiri
bagus atau tak bagus kalau kita asyik ikut aje telunjuk seorang bos yang dok herdik-herdik tengking-tengking jerit-jerit entah apa apa macam orang tak cukup jiwa.
bagus atau tak bagus kalau kita nak biarkan aje bos tu dok ulang-ulang ayat yang sama dok sebut-sebut nama staf dia yang lama.

bagus atau tak bagus sesebuah organisasi itu kalau dah pekerja nya asyik keluar masuk keluar resign .

salah atasan yang tak mampu mengawal atau salah penemuduga yang tersilap pilih calon?

saya berkerja untuk kehidupan saya.
saya bangun pagi yang indah datang dari jauh untuk mengabdikan diri saya dengan kehidupan di pejabat pula.
bukan menjadi macam kucing yang kena simbah air panas yang takut-takut terhendap-hendap untuk berkomunikasi dengan tuannya.
bukan menjadi seperti orang gaji yang tunduk-tunduk mengulang ayat 'maaf puan' maaf puan'.

itu bukan cara kerja saya.
semakin lama semakin negatif persekitaran.
engkau senyum di hadapan
engkau mengumpat di belakang
hebat! satu kerjaya yang hebat! telah menjadi ikutan turun temurun sejak dari zaman dulu rupanya.

perlu bersabar atau saya perlu mengorak langkah>?

menyesal saya . sungguh.
apakah dia hikmah disebalik semuanya ini.
Ya Allah..

3 comments:

  1. oh my sayang... banyakkan bersabar ek... jgn menyesal dgn apa yg Allah dah berikan pada pijah. semua tu berlaku atas pilihan kita. percaya ada hikmah atas setiap sesuatu. kalau rasa jalan dah bengkang bengkok, cuba luruskan balik. bergantung harap hanya pada Allah.. insyaAllah, DIA sentiasa bersama pijah.

    smile... =)

    ReplyDelete
  2. beb sabar yerrppp..insyaAllah ade hikmahnya tuhh..yg penting jangan sekali patah semangat. you can doit beb..^_^

    ReplyDelete
  3. Betoi pandangan mis fai tu pijah...
    tak semua org dapat apa yg d kehendakkan...
    tak semua yg kita kehendakan itu dpt eh ehe eh sama kah maksudnya hahah depends on how we elobrate to ourselves lah..
    selagi mana kita mampu utk bgn pagi n menyelesaikan tanggungjwb xkira lah to ourselves ka, to beloved one ka, to parents ka or to the ONLY ONE we believe of course... then bersyukurlah kita..
    hidup tak senantiasa d atas dan tak juga senantiasa d bawah... =)
    keyword: keikhlasan akan d balas dengan kebenaran...

    ReplyDelete